onsdag 25 september 2013

Filosofer och vetenskapsmän



Under antiken hade man inga mikroskop eller stjärnkikare, men vetenskapsmän kunde ändå t.ex. räkna ut att allt består av atomer. De kom också på att jorden var rund och att månen inte lyste av sig själv. Ordet ”filosof” betyder vän av vishet. Alla reste till Aten under storhetstiden för att få veta något nytt. Där fanns det bibliotek med skriftrullar och man kunde träffa lärare och filosofer. Filosoferna gick ofta runt på gator och pratade om vad de trodde om saker, men även om nyheter.                                                                                                       

Arkimedes
En känd vetenskapsman var Arkimedes. Arkimedes föddes omkring 287 f. Kr. Han var en av historiens största matematiker och uppfinnare. Han bodde i Siracusa förutom några år då han studerade matematik. När han tog ett bad sägs han ha kommit på Arkimedesprincipen som innebär att en kropp som är nedsänkt i vatten påverkas av en uppåtriktad kraft som är lika stor som tyngden hos den vätska som trängs undan. Enligt sägnen rusade han upp ur badet och sprang naken genom Siracusas gator skrikande ”Eureka” som betyder jag har funnit det. 

Arkimedes uppfann också Arkimedes skruv, som kan ”skruva upp” vatten från en lägre nivå till en högre. Det sägs även att han satte eld på fiendens skepp genom speglar som var placerade så att solljuset fokuserade på fartyget. En annan uppfinning är hans klo som satt i en kran. Då kunde de lyfta upp fiendeskeppen och skaka om dem. Han uppfann andra krigsmaskiner som till exempel katapulter. Under ett krig blev Arkimedes störd av en soldat när han gjorde matematiska beräkningar i sanden och sa åt honom att ”rubba inte mina cirklar”, då högg soldaten ihjäl honom.

Aristoteles
Aristoteles var en känd filosof och vetenskapsman. Aristoteles levde år 384-322 f. Kr. Han bodde i staden Stageria med sin far och sina två syskon. I Aristoteles släkt var alla läkare och det hade varit som en tradition i hans pappas släkt. Hans pappa var en respekterad läkare vid namn Nikomachos. Aristoteles lärde sig läsa, skriva och om litteratur och poesi vid 6 års ålder. När han 13 år började han läsa retorik (konsten att tala) och började hålla tal inför människor.

 Aristoteles trodde alltid att allt hade sin mening. Aristoteles hade en metod för att bli en riktigt bra vetenskapsman, först skulle man observera, systematisera och sedan dra en slutsats. Om han t.ex. skulle se hur solen var på himlen olika tider på dygnet så kunde han sitta och kolla på solen en hel dag. Efter ungefär halva dagen kanske solen var mitt på himlen och slutet på dagen så var den långt bort i väst och man såg den inte mer. Så slutsatsen blev att solen går upp i öst och ned i väst.                                                                                              

Aristoteles var också en lärare. Han startade en egen skola som hette Lykeion. Han var också lärare till Alexander den store. Alexander blev en av de största och främsta krigarna och kungarna. Aristoteles styrka var att han var den första som gjorde filosofi till ett ämne. Hans svagheter däremot är att man idag vet att han hade han fel om många saker han påstod var rätt.

Sokrates
En känd filosof är Sokrates. Sokrates kallades för sanningens filosof. Sokrates var en filosof som gick omkring och samtalade både med vanligt folk och med mäktiga män i Aten. Sokrates ställde kluriga frågor för att människor skulle ifrågasätta saker och ting för att börja tänka själv. Han tog aldrig betalt när han pratade. Sokrates tyckte att alla borde vara mer ärliga och tänka rätt. Det var ungdomar som mest lyssnade på Sokrates och antecknade allt han sa för att föra alla hans tankar vidare. Sokrates hade en modern syn om att kvinnor skulle ha samma möjligheter som männen att utveckla sina naturliga förmågor, både kroppsligt och när det gällde att träna hjärnan. Sokrates menade att den som väl har fått kunskap om vad som är rätt också gör det rätta, och att det är denna kunskap som är kärnan i t.ex. mod. Sokrates blev som en pedagog för att han hjälpte alla och de var många som gick till honom för att få reda på saker och ting, så på så sett blev han den första pedagogen.  Han dömdes till döden för att ha ifrågasatt gudarna och han blev tvingad att dricka en bägare med gift för att dö.

                                              

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.