onsdag 25 september 2013

Olympiska spelen i antika Grekland


OS, olympiska spelen, hölls var fjärde år för att hedra alla gudarna i Olympen men framför allt guden Zeus. Kvinnor fick inte vara med och kolla på dem som var med i olympiska spelen. Det var bara fria män som fick kolla på och delta. Det var en mamma som ville se sin son kämpa i de olympiska spelen så hon klädde ut sig till en man och smög in på arenan. När hennes som vann så glömde hon bort sig och började skrika och fira. Då märkte alla att hon var en kvinna. Det var inte tillåtet för tjejer att titta på de olympiska spelen, straffet för det var döden. Men eftersom sonen vann så skonades mamman.

Innan olympiska spelen började så tränade man ofta i ett gymnasium som låg bredvid floden Kladerios. De olympiska spelen öppnade vid första fullmånen efter sommarsolståndet.  På väg till stadion passerade de tävlande Skammens gata, där stod statyer av Zeus. Statyerna föreställde personer som fuskat i någon gren. På sockeln fanns fuskarnas namn och hemort inhuggna. Nu finns bara sockeln med namnen kvar till evig skam. 
OS varade i fem dagar. Den första dagen hölls det en invigningsfest. På invigningsfesten började man med religiösa ceremonier och böner, därefter satte tävlingen igång. Andra dagen startade med kappkörning med hästspann. Den tredje dagen var det femkampen, även kallat pentathlon. Penta är fem på latin. I femkampen ingick det diskus, spjut, längdhopp, sprinterlopp och brottning. 

På brottningen, pankration, lindade man in händerna med läderremmar. Det var det enda skydd man fick ha. De som brottades fick utstå hårda slag mot huvudet och kroppen. Allt var nästan allt tillåtet. Ordet pankration kommer från grekiskans pan som betyder allt och kratos som betyder styrka eller kraft. Pankration uppstod troligen ur de tekniker som en människa tar till i en obeväpnad kamp på liv och död.  Men man fick inte trycka ut ögon på sin motståndare. På den fjärde dagen var det löpning. Man sprang 200m, 400m och 4800m. Den femte dagen fick den som vann en krans som var gjord av olivblad.

De första olympiska spelen ägde rum 776 f.Kr. Segrarna tog emot sina olivkransar i Zeus tempel.  Man ropade upp de personer som vann i t.ex. spjutkastning, löpning. Man ropade upp deras eget namn, ort och pappans namn. De som vann blev firade som stora hjältar i sin stad. De kunde bli riktigt rikt belönade. De som hade vunnit tre olympiska spel blev belönade med en egen staty i Olympia. 
 
De olympiska spelen minskade efter att romarna hade tagit över Grekland 146 f.Kr. Vår egen tids moderna olympiska spel hölls för första gången 1896 i Aten. Olympiska spelen har ägt rum vart fjärde år sedan 1896. Förutom 1916 då första världskriget ägde rum och 1940 och 1944 då andra världskriget ägde rum. Vid OS i Paris år 1900 fick kvinnor delta för första gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.