onsdag 25 september 2013

Retorik och lite till


Retorik betyder konsten att tala. I det antika Grekland var det väldigt viktigt att vara en god talare. Det var viktigt att vara en god talare för varje man som var medborgare i staden var tvungen att några gånger per år att vara med på kullen Pnyx och tala inför rådet och alla andra medlemmar, och om man ville att de skulle lyssna på det man tyckte och hade att säga så var man tvungen att vara en god talare.

Aristoteles bodde i den antika Grekland och arbetade som filosof, vetenskapsman, lärare och författare. Han tänkte mycket på just retorik och var som uppfinnaren av retoriken. Han kom även på den retoriska triaden. Det här skulle man tänka på när man skrev och förberedde ett tal:

1. Ethos- det gäller att få publiken som man talar inför att vilja lyssna.
2. Pathos- väcka känslor.
3. Logos- det gäller att vara övertygande och att ha bra argument.

Demosthenes
Demosthenes, antikens största talare var från början ful, sjuklig, hade en ryckande axel och puckelrygg. Han kunde inte säga ”r” och hade svaga lungor. Demosthenes far dog när han var sju år, Demosthenes ärvde alla pengar men eftersom att han inte var myndig så utsågs några förmyndare att ta hand om pengarna tills han blev myndig. Men förmyndarna var inte riktigt ärliga så de använde pengarna själv. Demosthenes studerade därför hela sin uppväxt retorik (konsten att tala) så att han skulle kunna anmäla dem till domstol när han blev myndig. Han övade sitt uttal. Han sprang uppför trappor och kullar för att träna upp sina lungor. Han stoppade också stenar i munnen och skrek nere på stranden när det var storm. Det sägs att han rakade bort allt hår på halva huvudet för att antingen tvinga sig själv att stanna hemma och öva eller för att komma över sin blyghet. Träningen gav resultat och han blev en mycket duktig talare och han lyckades dessutom sätta dit förmyndarna.

Hetärer
På festerna var det bara män som fick festa, kvinnorna var hetärer och fick underhålla männen med musik, dans och spel. Dansöser var slavar eller ogifta kvinnor.  Hetärer var bara lämpliga till underhållning och inte till giftemål.  De serverade, dansade och sjöng.   

Odyssén
Odyssén handlar om Odysseus resa hem till ön Ithaka från Troja, där det i tio års tid hade pågått ett krig mellan trojaner och greker. Grekerna vann genom att lura trojanerna att de hade gett upp, de gömde sig i en stor trähäst som trojanerna trodde var en gåva som de tog in innanför murarna. När alla trojaner hade somnat så hoppade grekerna ut och brände staden. Så här lyder första delen av Odyssén:
Sångmö, sjung om den man som länge skiftande öden irrade kring när han Troja förstört, den heliga staden. Många människors städer han såg och lärde dem känna, många de lidande voro på hav, som hans hjärta fick utstå under hans kamp för sitt liv och kämparnas lyckliga hemkomst. Dock sina män han ej frälste ändå, hur han försökte, ty de vållade själva sin död, dessa dårar som gudlöst åto för Helios, himmelens son, hans heliga oxar. Också lät guden för dem deras hemkomstdag gå om intet. Härom förtälj oss, o dotter av Zeus, och begynn, var dig lyster…

Artemis
Artemis var jaktens, månens, barnens och kvinnornas gud och beskyddare. Hon var dotter till Zeus och han älskarinna Leto. Hon har även en tvillingbror som heter Apollon. När Hera, Zeus fru, fick veta att Leto väntade barn så skickade hon en orm som hette Pyton för att döda henne och barnen men Zeus bror Poseidon räddade dem genom att hjälpa dem till en okänd ö så att hon kunde föda där. Först föddes Artemis och bara en dag gammal, så kunde hon hjälpa sin mamma att föda Apollon. När Artemis bara var tre dagar gammal så kunde hon redan jaga med pilbåge. En dag när hon satt i Zeus knä så önskade hon några saker: Att hon alltid skulle förbli jungfru och aldrig aldrig behöva lyda en man, att hon skulle få hjortar och hundar att jaga med och att hon skulle få sextio nymfer som jaktkamrater och väninnor.  Zeus uppfyllde alla hennes önskningar.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.