onsdag 2 oktober 2013

Religionen i antikens Grekland




Gudarna var väldigt viktiga för grekerna. De kunde både skada och hjälpa människorna. Ett bra sätt att närma sig gudarna var att offra djur eller vin i hopp om att gudarna skulle tycka om en. Ett tempel byggdes som ett hem för en gudabild, inte som en gudstjänstlokal. Inuti templet stod en jättestaty av guden eller gudinnan och ofta låg stadens skattkammare där. Människorna i staden ville ofta ha hjälp med kärleksbekymmer och när de skulle ut i krig.
Gudarna kunde också ge goda råd genom orakelsvar.

Man trodde att de viktigaste gudarna och gudinnor bodde på berget Olympos i norra Grekland. Där bodde bland annat den högsta guden Zeus, hans hustru Hera, kärleksgudinnan Afrodite och havsguden Poseidon. Hermes var gudarnas budbärare. Hermes var mångkunnig och snabbtänkt. Han var också en spion som Zeus valt ut. Han var också son till Zeus. Han hade vingar på sina skor så han kunde flyga. Han har vingar på sin hatt också. Hermes föddes på ett berg som heter Cyllene i Arkadien. Apollon är också son till Zeus. Apollon är konstens och musikens gud. Han var bland de skickligaste bågskyttarna i Grekland. Apollon avbildades oftast som en vacker ung man.  Nu ska ni få veta lite mer om några av gudarna och gudinnorna!

Gudinnan Athena
Athenas födsel var inte som alla andras. Hon kom ut, fullvuxen, ur sin pappa Zeus huvud. Athena var staden Atens skyddsgudinna. Hon gifte sig aldrig, hon hade inte ens något förhållande. Därför brukar hon ofta kallas för ”Parthenos” som betyder Jungfru. Det var inte för att Athena var ful som hon inte hade något förhållande, hon var mycket vacker. Vissa myter säger att hon var den vackraste gudinnan av de alla.

Så som alla andra gudar ofta gjorde så bråkade Athena ofta med sina släktingar. Athena kom i bråk med sin farbror Poseidon om vem som skulle bli skyddsgud eller skyddsgudinna över staden Aten. De bråkade länge om saken. Till sist fick invånarna i Aten själva bestämma över vem de skulle dyrka i staden.  Poseidon slog ner sin treudd i marken så att en källa med vatten störtade fram. Men det här vattnet var lika salt som i havet så de kunde inte dricka vattnet.  Athena däremot gav dem olivträdet som de hade stor nytta av. De fick både olja och virke från trädet. Därför fick Athena bli stadens skyddsgudinna. Poseidon och Athena blev aldrig riktigt vänner igen efter detta.

Athena hjälpte många mänskliga krigare genom krigen. Hon tyckte särskilt mycket om den sluga krigaren Odysseus och hon hjälpte honom många gånger under det trojanska kriget. Hon gav också många goda råd till Herakles under hans stordåd. Men hon kunde ibland vara väldigt självisk och tanklös. Kvinnan Arakne var en väldigt duktig sömmerska precis som Athena. Arakne skröt väldigt ofta om att hon var betydligt mycket bättre än vad gudinnan själv var. Athena tyckte inte om det och utmanade Arakne på en tävling i vävkonst. Athena vävde en tavla av sin strid mot Poseidon om staden Aten. Arakne vävde en bonad som visade Zeus med alla han älskarinnor. Men eftersom att Athena var Zeus favoritdotter blev hon väldigt arg och förstörde bonaden. Arakne blev så sårad att hon tog sitt eget liv. Athena fick otroligt dåligt samvete över vad hon gjort och förvandlade Arakne till den allra första spindeln. Som var den skickligaste vävaren i världen.
Athena var även med i en tävling om vem som var vackrast av henne, Hera och Afrodite. Prins Paris avgjorde tävlingen och beslutade att Afrodite var den vackraste av dem. I gengäld gjorde Afrodite så att Helena, som var den vackraste kvinnan i världen, blev kär i prins Paris. Men deras kärlek orsakade sedan det långa och hemska trojanska kriget som varade i tio långa år.

Zeus
Zeus är gudarnas konung. Myter säger att Zeus skapade ordning i världen genom att döda sin far Kronos. Han blev också härskare genom att döda sin far. Zeus härskade över himmel och jord. Han såg till att lagen följdes genom att kasta blixtar mot dem som inte följde den. Zeus skyddade vänskap och gästfrihet och han hade makt över vädret. Alla gudar måste lyda honom. Zeus syskon är Hera, Hestia, Demeter, Poseidon och Hades.

Zeus blev i hemlighet uppfostrad i en grotta i ett berg på Kreta. Nymfen Adamanthea tog hand om Zeus och hängde upp honom i ett träd, så han inte befann sig på himlen, på marken eller i havet. Kronos hade nämligen insyn på alla de platserna. Zeus var gift med sin storasyster Hera. Han var otrogen mot Hera flera gånger. Zeus gillade verkligen kvinnor för att ibland så förklädde han sig till djur och vanliga människor för att komma åt dem. Zeus skapade människorna tillsammans med titanerna Prometeus och Epimeteus, alla var gjorda av lera och alla var män.

Herakles
Herakles föddes genom att Zeus var otrogen mot Hera. Natten när Herakles föddes skickade Zeus Hermes, gudarnas budbärare, för att hämta Herakles. När Herakles kom till gudarna så lade Hermes Herakles på Heras bröst och han drack mjölken ända tills Hera vaknade. Då knuffade Hera bort Herakles och Hermes tog hem honom igen. Nu hade han fått sina krafter.

Hera var vansinnig och skickade två giftormar till spädbarnet Herakles. Men Herakles bara ströp ormarna och använde dem som leksaker. Men Herakles styrka var inte bara till fördelar. En dag när han blivit äldre hamnade Herakles i bråk med sin musiklärare och slog honom så han dog! Nu var han tvungen att åka upp i bergen och jobba som herde. Det livet passade honom ganska bra och han blev snabbt vän med många av herdarna.

En dag fick han besök av två nymfer. En av nymferna kunde ge honom ett lätt och behagligt liv. Den andra kunde ge honom ett svårt och tufft liv men samtidigt ära och rikedomar. Han valde det andra. Det första äventyret han fick var av kung Thespius och det var att döda ett lejon som överfallit hans boskap. Herakles dödade lejonet med bara händerna. Som belöning fick han göra kungens 50 döttrar gravida. Även det lyckades han med!

Oraklet i Delfi
Eftersom folken kring Medelhavet trodde att gudarna bestämde över våra liv, sjukdomar och död försökte många lista ut Zeus planer. De som klarade det bäst var Apollons präster. Apollon var son till Zeus och närmast att få veta Zeus planer. Vid sina tempel gav han svar om framtiden, så kallade orakelsvar, genom prästerna.

Särskilt berömd blev Oraklet i Delfi. Den som ville rådfråga Oraklet måste offra något åt guden. Man köpte t.ex. ett får av en bonde och offrade det. Templet låg på berget Parnassos, drygt 500 meter upp. Stigen upp till det heliga området var brant. Där uppe gav träden skugga, och en helig källa gav svalka. Besökaren drack av vattnet och tvättade sig ren. Först då fick man gå vidare. Ur dunklet trädde besökaren ut i ett bländande ljus. Där stod ljusets gud, Apollon – en 17 meter hög staty – badande i sol. Bakom låg hans vackra och stora tempel. Arkitekterna och konstnärerna hade gjort sitt bästa för sin gud Apollon. Först skulle djuret offras. Och då om det ryste till var guden närvarande. Altaret där man offrade var stort nog att offra en oxe på. 

Det hände också, när städer och rika män sökte råd. När prästerna hört ärendet, försvann de in i templet. Där inne fanns Pythian. Hon var en präktig bondflicka från trakten. Hon satt på en pall med 3 ben. Golvet var ojämnt. 4 ben hade gjort pallen ostadig. Hon måste sitta stadigt, för hon var halvt i dvala, kanske drogad eller omtöcknad av ångor från en spricka i berget under. Nu kunde hon höra gudens röst. I spänning väntade besökaren på svaret . Under tiden kunde han se sig omkring. Där var de 23 skattehusen, som gömde guld och dyrbarheter, som inte fått plats i templet. Varje stad hade sitt eget hus. På murarna fanns tänkespråk, t.ex. ”Känn dig själv”. De svar man fick av oraklet kunde vara ganska svåra att tyda, men nu kunde man i alla fall känna sig säker på att gudarna lyssnat och givit ett svar.

                                                       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.