Populär mat som man brukade äta under antiken var bröd, frukt (vindruvor, granatäpplen, fikon), oliver, ärtor, bönor, linser i stuvningar, grönsaker, kött (får, gris, fågel, get) och fisk. Man drack vin eller vatten, man drack sällan getmjölk. Getmjölken blev ost istället. Vinet blandade man oftast ut med vatten för att inte bli berusad. Kaffe och te började man dricka i Europa först 2000 år senare.
Den grekiska kosten var alltså
väldigt enkel. Man kunde servera fisk med grönsaker, till exempel purjolök och
lök. Och till efterrätt äpplen, ost och honungskaka. Man brukade söta maten med
honung. Typiska kryddor var kanel, kardemumma, oregano, spiskummin och mynta. Andra
kryddor var även lagerblad, koriander och anisfrön. Frukosten var ingen viktig
måltid för grekerna. På middagen serverades mycket mat och man åt sig mätt. Man
hade skålar på bordet fyllda med frukt, fisk, skaldjur och bläckfisk, nötter
och bröd. Potatis, tomat, paprika, banan, ris, citron och apelsin fanns inte på
den tiden. Man åt maten med händerna. Besticken var inte uppfunna ännu. Man
använde bröd för att suga upp såser och soppor.
Mannens uppgift var att handla maten. Om mannen var rik så var det en
slav som fick bära hem varorna från marknaden.
Ett
symposium var en slags fest då alla rika män brukade samlas på kvällen och
dricka vin. Man brukade träffas hemma hos någon rik man. De rikas hus hade
speciella avdelningar för män och kvinnor. Man låg på en sorts sängar och kunde
vara upptill 15 gäster. Ofta hade man smyckat sig med blommor i håret. Man hade
ofta husslavar som serverade maten. Kvinnor och barn fick inte vara med. En
äkta fin fru skulle inte visa sig ute, förutom de fattiga kvinnorna de var mer
fria och gick ut, men de såg man ner på. Ett festspel var kottabos. Det gick ut
på att man lyfte sin bägare och försökte att pricka ett bestämt mål med vinet. Vid
ett symposium tog man fram sin finaste keramik. Man använde ofta en krater, en
stor bägare, där man blandade vin och vatten. Och sedan använde man en oinochoe
(en slags kanna). Gästerna förväntade sig att inte dricka sig berusade, men
ibland hände det ändå.
Man brukade ha en underhållning i
slutet av festen. Hetärer var sällskapsdamer som grekerna brukade ha på sina
fester. De läste upp dikter, pratade och spelade musik. De kunde även
underhålla med dans. Grekerna gillar att prata och symposium var ett bra
tillfälle att lära känna nya människor och hålla kontakten med gamla vänner.
Man hade oljelampor som man fyllde med olja, man la ett veke i pipen och tände
dem för att få lyse. Panflöjten är uppkallad efter Pan, herdarnas och beteshjordarnas
gud. Folket trodde att det var han som hade skapat den. Husslavarna brukade
ibland spela panflöjt på festerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.