onsdag 25 september 2013

Livet som slav


Aten hade 300 000 till 400 000 invånare på 400-talet, omkring 150 000 var då slavar. Slavarna var oftast krigsfångar, andra hade blivit slavar när det var barn eller så hade de blivit fångade av slavjägare. En slav betraktades som lös egendom som kunde säljas, hyras eller pantsättas.

Om man som förälder inte längre ville ha kvar sitt barn så kunde man bara sätta ut det på gatan eller i skogen och till slut så kunde det komma någon som gjorde det till slav. Om en person som kände att han inte hade tillräckligt med pengar kunde han eller hon sälja sig själv som slav. Det fanns speciella slavmarknader där man kunde sälja och köpa slavar men den marknaden var endast när det var fullmåne. I Aten var slavmarknaden en gång i månaden och priset mellan slavarna växlade ofta. När man såldes på slavmarknad ställde man upp slaven på ett bord så att folket skulle se slavarna bättre och se om de hade några sår eller skador. Kvinnor kostade ofta mer än män för att de kunde få barn och utbildade slavar var ännu dyrare. De med speciella yrken t.ex. soldater smeder eller sådant var dyrast.

Många slavar arbetade i hamnen i Aten med att lossa och lasta fartyg som kom in. Vissa slavar arbetade i hemmet och hjälpte till i hushållet och vissa följde barnen till skolan och bar deras saker. Dessa slavar kallades för pedagoger. De kvinnliga slavarna städade, spann och vävde, hämtade vatten och malde säd. Få slavar blev någonsin fria men om man jobbade hårt kunde man tjäna någon liten slant här och där. En slav som räddade sin herres liv kunde också bli fri. Det fanns slavar i Aten som hade det bättre än de flesta andra slavar, de tjänade pengar, bodde vart de ville och de kunde gifta sig. Dessa kunde arbeta som gatsopare, tjänstemän, poliser och andra sådana jobb. En rik person kunde ha upp till ett femtiotal slavar medan en person i medelklassen kunde ha ett tiotal. På antikens tid så kunde människorna uppfinna och tänka på vad man kunde utveckla mycket mer eftersom att slavarna gjorde allt grovjobb. Slavar som arbetade med affärer kunde spara pengar och köpa sig fri ifrån slaveriet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.