onsdag 25 september 2013

Sparta


I Sparta levde man ett hårt liv. Man var tvungen att gå i soldatskola när man var endast 7 år. Där lärde man sig att inte känna någon smärta. Man blev piskad, slagen osv. Det finns en känd historia om en liten pojke som snodde en rävunge, då kom en gammal gubbe som började prata med barnet. Barnet hade gömt rävungen under tröjan, som började bita honom i magen, men han visade ingen smärta. När mannen gick föll han död ner på marken. Den historien fick barnen lära sig i skolan som exempel hur en äkta man skulle vara.

 Man sov på bäddar gjorde av vass, som de fick göra själv. Som mat hade de blodsoppa. Så här fortsatte det ända tills man var arton, då man fick göra mandomsprovet. Det gick ut på att man skulle döda minst en slav (helot) och överleva i skogen. Heloterna var Spartas naturbefolkning, men sedan spartanerna kom så fick de jobba som slavar. Det var dubbelt så många heloter i Sparta som det var spartaner. Varje gång det var ett mandomsprov på gång flydde heloterna i skräck. De som inte hann fly blev mördade. Först när den som gjorde mandomsprovet hade dödat en helot fick han komma tillbaks till Sparta och få sin röda tunika. Den var röd eftersom att man inte skulle se i fall någon blödde, eftersom de skulle framstå som mäktiga krigare som aldrig blev skadade. Därefter fick man jobba i armén tills man fyllde sextio år. Men det var inte många som överlevde tills man fyllt sextio. Under de åren så skulle man hinna gifta sig och skaffa barn. Det var till och med lag på att man skulle gifta sig. Det var för att fruarna skulle föda många barn till armén. Men de barn som inte såg starka nog ut blev dödade.

Man hade två kungar i Sparta. Det var en smart lösning eftersom att den ena inte kunde få överflöd med makt, och så kunde den ena gå ut i krig medan den andra stannade hemma och skötte jordbruket. Men mest makt hade de äldstes råd som bestod av 28 män. För att få vara med i det äldstes råd måste man ha fyllt sextio år. Genom att samarbeta med kungarna lade de fram förslag till folkförsamlingen. Där fick alla män som fyllt 30 år vara med. Där fick de bara rösta ja eller nej, eftersom att de inte fick diskutera förslagen. Bara män som kom ifrån Sparta fick delta i politiken, de som var slavar eller kvinnor fick inte delta i de äldstes råd eller folkförsamlingen. Slavar och kvinnor fick inte rösta heller.

Kvinnorna i Sparta var mycket friare än i andra grekiska provinser. De var fysiskt starka, de tränade löpning och brottning. Det gjorde de för att bli starka och friska så att de kunde föda barn som var lämpliga soldater. När deras män var ute i krig var det de som skötte hemmet, slavarna, barnen och all försörjning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.