onsdag 2 oktober 2013

Livet i Aten



Husen
Husen var mycket enkla och vissa hade inte ens fönster. Var du en vanlig människa i Grekland så bodde du i ett enkelt hus byggt av torkad lera och vass. Hade man två våningar fanns det en trätrappa utanpå huset så att man kom upp dit. Oftast bodde bönderna i små runda hyddor som var gjorda av flätverk och lera. Husen var dåligt byggda och väggarna var gjorda av trä, obränt tegel eller sten. De var så dåligt byggda att en inbrottstjuv kunde slå sönder väggen för att komma in istället för att gå in genom dörren eller ett fönster. Tjuvarna kallades därför för ”väggbrytare”. De allra fattigaste bodde i bergshålor. Under vintern blev det väldigt kallt. Männen gick därför ofta till badhusen för att bli varma. Kvinnorna och barnen var tvungna att stanna hemma och frysa. I hemmen fanns nämligen inte någon fast eldstad som man kunde tända och värma sig över.

Det fanns en 15 meter djup brunn som slavarna fick gå till och hämta vatten från på befallning. Toaletten var byggd som ett kärl (bunke). Slavarna fick då och då tömma den när den blev full. Vissa rika familjer hade ett enkelt avloppsrör som gick från kärlet ut på gatan. De rikare familjerna hade olika rum i huset. Det fanns badrum, förråd, kök, männens avdelning (andron), kvinnornas avdelning (gynaikon) och sovrum. Det fanns väldigt många låga möbler för att luta sig tillbaka. Det fanns inga armstöd på t.ex. sofforna och fåtöljerna. Möblerna användes till olika syften. T.ex. att sova, när man skulle äta eller sitta i.  



Arbetslivet
Grekerna arbetade hårt inom sina yrken som t.ex. jordbrukare, hantverkare och tjänstemän. Grekerna värdesatte kvalité och gott hantverk men alla levde inte för sitt arbete. Saker som de värderade högre var att vara en god samhällsmedborgare.

Skolan
Man började i skolan vid 7-års ålder. Det var bara killar som fick gå i skolan. De viktigaste ämnena i skolan var läsning, skrivning och musik. I Grekland älskade man musik. Därför var det viktigt att kunna spela bra musik, eftersom musik förekom vid alla fester och högtider. När man spelade musik så använde man t.ex. lyra, flöjt och kithara. Utanför klassrummet fanns ofta en palaistra (idrottsplats). Det var viktigt att kunna läsa i Aten för lagarna var nedskrivna på sten. Pojkarna fick även lära sig läsa olika verk av poeterna t.ex. Homeros. När man skrev så skrev man på vaxtavlor.

 Man suddade genom att släta ut vaxet. När man övade på att skriva så skrev man samma ord gång på gång. Eleverna fick också lära sig väldigt mycket poesi utan till. Få av tjejerna fick lära sig att läsa, de flesta fick bara lära sig hur man sköter ett hem. Man hade olika lärare i varje ämne. Läraryrket var inte så populärt och inte heller så bra betalt. Det fanns tre olika ämnen som man läste och det var tre lärare som undervisade: grammatisten som undervisade i skrivning och läsning. Sedan fanns det kitharisten som undervisade i musik och sist fanns det paidotiden som var idrottslärare.  Idrott och all fysisk träning var viktig i Grekland.  Pojkarna fick lära sig olika olympiska grenar i en Palaistra.  Unga män som var vältränade var också goda soldater. Pojkarna tränade alltid nakna.

Man vet inte säkert om det var skolplikt i Aten. D.v.s. om föräldrarna var skyldiga att skicka iväg sina barn till skolan. Även om det inte var lag på skolplikt så var det vanligt för pojkar att gå i skolan från 7-års ålder för att lära sig läsa och skriva. Det var tradition. Det fanns ingen offentlig skolbyggnad, barnen fick istället besöka läraren i hans hem. De som var rika hade råd att låta barnen gå i skolan upp till 16-års ålder. De som var fattiga fick sluta i skolan betydligt mycket tidigare. Vissa barn som var dåliga på att läsa och skriva kallade man för analfabeter. Skoldagen började alltid i soluppgången, och slutade när solen gick ner. Undervisningen fick aldrig ske efter solens nedgång. Det var sträng disciplin i skolan, lärarna bestraffade barnen genom att slå dem med en käpp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.